Állapotfelmérés szemrevételezéssel

A szemrevételezéssel történő általános állapotfelmérés során a növényvédelmi gépek azon fő hibáit térképezzük fel, melyek többsége karbantartással megelőzhető.

Az állapotfelmérés és az azt dokumentáló jegyzőkönyv a következő paraméterekre tér ki:

 • Kardántengely: meglévő és ép burkolat.
 • Szivattyú: ellenőrzésre kerül a teljesítmény, a nyomásingadozás, és a biztonsági szelep (ha van). Szivárgás esetén a vizsgálat nem folytatható!
 • A keverés megléte és megfelelősége minden esetben kötelező!
 • Permetlétartály: ellenőrzésre kerül a szűrő a töltőnyílásban, a nyomáskiegyenlítés, a szintjelző és a leürítés. Ha van a gépen akkor értékelésre kerül a védőrács, a visszacsapó szelep, a vegyszerbemosó tartály és a göngyöleg tisztítására szolgáló berendezés/mechanizmus. Szivárgás esetén a vizsgálat nem folytatható!
 • Ellenőrzésre kerül a mérőrendszerek megbízhatósága, a kezelőszervek működése, a nyomásmérők és egyéb mérőberendezések megléte, illetve működése.
 • A szűrők megléte és állapota, a vezetékek és tömlők állapotával (szivárgás, töredezettség, megtörés, kopás) együtt kerül ellenőrzésre.
 • A szórókeret vizsgálandó paraméterei a stabilitása, egyenessége, kitérése és a biztonságos rögzítése. Ezen túl a magasságállítás, a csillapítás és kiegyenlítés, valamint a szakaszok kapcsolhatóságának, és kezelhetőségének vizsgálata is az ellenőrzés részét képezik.
 • A fúvókák több szempontból kerülnek áttekintésre: osztás, irány-egyenesség, magasság, állapot, azonosság, csepegés, eloszlás.

A vizsgálat értékelése ötfokozatú:

 1. nem található;
 2. részben vagy egészben megtalálható, de javíthatatlanul üzemképtelen;
 3. megtalálható de nem működik;
 4. megtalálható, kisebb hibája javítva;
 5. megtalálható, működése megfelelő.

Normál állapotfelmérésen túl ajánljuk a diagnosztikai eszközökkel való állapotfelmérési szolgáltatásunkat, mely során a nyomásmérő órákat és a fuvókákat vizsgáljuk, illetve légüst-nyomást és szakaszonkénti nyomást is mérünk.