Mérőkocsis szóráseloszlás mérés

A szóráseloszlás mérése az EN 13790-1 szabványnak megfelelően történik egy precíziós, automata mérőkocsival. A vizsgálat tartalmazza az esetlegesen nem megfelelő fúvókák kiszűrését, a teljes szélességre elvégzett vizsgálatot, a munkaszélesség szóráseloszlásának táblázatos és grafikus ábrázolását külön jegyzőkönyv segítségével.

A mérőkocsis vizsgálat (másnéven keresztirányú szórásegyenletesség mérés) előkészítése és az elpakolás kb. 20-20 perc, a vizsgálat nettó időtartama 0,5 perc/szórófej. Revolverfej esetén ismételt mérésre van szükség!

A szóráselosztás mérésre általában a szántóföldi permetezőgépek rendszeres kötelező felülvizsgálata keretében kerül sor. A mérőpad mindenben eleget tesz a keresztirányú szórásegyenletesség variációs együtthatójának (VK%) mérésére vonatkozó Európai Uniós szabvány előírásainak, amely 1998.1.1. óta előfeltétele az ellenőrzött növényvédelmet folytató gazdaságok elismerésének.

A mérőberendezés az egyenként 3,2m hosszú sínekből összeállított pályából és az azon futó mérőkocsiból áll. A mérőkocsit villanymotor mozgatja a permetező fúvókák vonalában úgy, hogy az 80 centiméterenként automatikusan megáll az átfolyás mérése céljából. A kipermetezett vizet mérővályúk sora fogja fel, ahonnan az a mérőhengerekbe kerül. A mérés alapjául az ezekben a hengerekben levő alsó és felső érzékelők közötti töltési idő szolgál.

Egy-egy mérési sorozat értékeit a mérőkocsi memóriája tárolja, és ezeket az adattároló (memorybox) segítségével számítógépre lehet vinni. A mérési jegyzőkönyv felvétele, valamint a grafikus kiértékelés és az eredmények táblázat formájában történő rögzítése számítógéppel történik. A mérés és a jegyzőkönyvező program maximum 72 méter szélességű szórókeret értékelését teszi lehetővé.